Sztuka baristów: jak robić idealną kawę?
Kluczowymi elementami smaku w winogronie są węglowodany, kwasy i polifenole. Te trzy związki przynoszą winu trzy z pięciu bazowych smaków: słodki, kwasowy oraz gorzki. W każdym bądź razie, istnieje duża ilość substancji w winogronach, które gwarantują smak. Substancje te są bieżące w znikomych ilościach (ocenianych w pewnych sytuacjach w milionowych cząstkach). Wszelkie te substancje dają winogronom specyficzny smak, definiowany, jako smak istotny. Smak podstawowy cechuje każdą odmianę winorośli. Większość składników smakowych odkrywają się położone w wewnętrznej części skórki winogrona. Wskutek tego ważne jest, żeby tłoczenie absorbowało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia bazowego smaku każdemu winu – wina. Trzeba rozróżnić pomiędzy aromatem a bukietem. Aromat jest specyficznym zapachem wywodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, w trakcie kiedy bukiet jest reprezentatywnym zapachem sposobu produkowania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego winogrona posiadają ten sam aromat, jednak inny bukiet.
3. Kliknij i zobacz
4. Czytaj dalej
5. Kliknij tutaj Porady dotyczące radzenia sobie z trudnymi emocjami.